Načrtovanje zimskega vrta

Veliko je že znanega o kakovostnih materialih za izdelavo zimskega vrtu. Statično dovolj močna konstrukcija, ki nosi zimski vrt. Kvalitetni in estetski profili, ki nam omogočajo zasteklitev sten, strešni profili, ki nam zagotavljajo 100 % tesnitev strehe in pa seveda različne možnosti strešnih in stenskih stekel.

Bolj je pomembna umestitev zimskega vrtu k obstoječemu objektu. Malo je novogradenj, kjer projektanti vrišejo zimski vrt k objektu. Večinoma se zimski vrtovi postavljajo k že obstoječim objektom, na večinoma pripravljene terase ali terase, kjer se pripravi nova plošča.

Da stranka pridobi kvaliteten zimski vrt je potrebno več faz in sicer:

Ogled na licu mesta in razgovor o željah in potrebah stranke.

Odvzem obstoječih mer prostora, kjer bo zimski vrt in mer obstoječega objekta.

Izris v 3 – d varianti.

Ponudba za zimski vrt, ki vsebuje odgovore na vse prejšnje točke.

Zmotno je mišljenje strank, da lahko dobi kvalitetno rešitev njenega problema brez ogleda na licu mesta in razgovora o željah. Sam ogled traja večinoma 20 – 30 minut, kar ni veliko časa.

Vendar da teh 20 – 30 minut stranki običajno odgovor na to, katerega izvajalca naj izbere. Cenovno med primerljivimi ponudniki ni več kot 5 – 10 % razlike v ceni. Velike razlike pa so v samih rešitvah. Kvaliteta izvajalca se pokaže, ko moraš umestiti zimski vrt v obstoječo streho ali pod njo. Z zimskim vrtom povezati več teras ali ga narediti v več etažah. Da ne govorimo o vseh mogočih naklonih streh. Stranki svetovati kako naj naredi ploščo in jo pripravi, kako je z izdelavo estriha in ogrevanje, električno napeljavo, senčenjem,…

Tukaj pa se vidi razlika med ponudniki. Stranke običajno več let razmišljajo o zimskem vrtu. Ko te pokličejo izrazijo željo, da bi ga imeli, nimajo pa konkretne rešitve. To pa je glavna naša naloga – stranki dati najboljšo rešitev, glede na njen problem. Pa čeprav je včasih tudi potrebno stranki odsvetovati izdelavo samo izdelavo, če sam poseg v obstoječi objekt ne bi bil smotrn.

MCA zimski vrtovi, dajemo največji poudarek prav na prvi točki ogledu in razgovoru s stranko. Je pa zelo pomembno tudi, da stranko opozorimo na vse ostale pomembne zadeve ( pravilno odpiranje in zračenje zimskega vrtu, pravilno senčenje, ogrevanje, hlajenje,… ). Ni potrebno, da stranka takoj na začetku kupi v celoti »nadgrajen« zimski vrt, zelo pomembno pa je da bo zimski vrt tako pripravljen, da ga bo lahko po potrebi nadgradila in s tem kvalitetno in z veseljem uporabljala.

Naša dolžnost kot izvajalec je ta, da stranki najdemo najboljšo možno rešitev. Vse drugo kot npr. takojšni odziv, hitro narejena ponudba, cenovno dobra rešitev, montaža na dogovorjeni rok in pa kvalitetno izvedena dela, pa v tem času spada že med samoumevna dejanja, ki so nujno potrebna pri vsakem poslovanju s strankami.

Načrtovanje zimskega vrta - kaj morate upoštevati pri gradnji?

Vsak od nas ima željo imeti svoj lasten »zimski vrt«. Prostor, kjer bo dovolj svetlobe in čudovit pogled na okolico. Z našimi zimskimi vrtovi, ki so sinergija tehničnih rešitev, kvalitetnih materialov in natančne montaže, se vam bodo želje v celoti uresničile.

Najprej se morate vprašati za kaj zimski vrt potrebujete. Običajno se odločamo za zimski vrt zaradi potrebe po prostoru, kjer bomo našli prepotreben mir za oddih in relaksacijo. Lahko pa je odločitev za zimski vrt sprejeta iz potrebe po dodatnem prostoru, kjer to težavo najlažje in najhitreje rešimo prav z zimskim vrtom.

Ko v nas samih dozori ideja za zimski vrt, so na vrsti strokovnjaki, ki nam pomagajo na poti do končne izdelave zimskega vrta. Najpomembnejše izhodišče za izdelavo zimskega vrta je ta, da zimski vrt postane okras že obstoječemu objektu.
Naši strokovnjaki imajo dolgoletne izkušnje pri načrtovanju in izdelavi zimskih vrtov in vam bodo z veseljem svetovali. V kolikor gre za večji poseg v objekt, pa mora biti vsekakor prisoten arhitekt.

Naš kontrolni seznam vam daje kratek pregled dejavnikov, ki jih je treba upoštevati pri načrtovanju.

Izbira pravega materiala ima velik vpliv na dolgo življenjsko dobo in vzdrževanje vašega zimskega vrta. Zimski vrt iz aluminija je še posebej stabilen, trpežen, enostaven za nego in ni potreben za vzdrževanje.

Naši zimski vrtovi se pretežno izdelujejo iz PVC materialov, s katerimi dosežemo boljšo toplotno izolativnost. Za nosilnost poskrbi pocinkana jeklena konstrukcija, ki je osnova vsakega zimskega vrta. Nosilna konstrukcija mora biti dovolj močna, da prenese vse morebitne obremenitve. Za to poskrbijo naši strokovnjaki, ki naredijo točen izračun potrebnih dimenzij.

Druga zelo pomembna stvar so stekla in PVC profili, ki nam morajo omogočiti čim boljšo toplotno izolativnost.

Za strešna stekla se uporabljajo 8 MM KALJENO steklo (zgornje), 16 mm distančnik in 4 + 4 LEPLJENO steklo (spodaj). To je osnovno steklo, ki ga lahko nadgradimo z refleksnimi stekli ali z troslojnim steklom.

Stensko steklo je običajno 4 -16-4; po želji pa se lahko uporabi troslojno ali zvočno izolativnejše steklo.

Ko gre za zasnovo vašega zimskega vrta je potrebno upoštevati treba tudi številne stvari, kot so:

  • konstrukcija doma,
  • lokacija,
  • gradbeni predpisi,
  • po novem zakonu je potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje.

Zimski vrt in hiša naj tvorita harmonično celoto.

V zimskem vrtu ima orientacija proti soncu pomembno vlogo, da optimalno izkoristimo pozitivne učinke svetlobe in toplote.

Sever: Zimski vrtovi, obrnjeni proti severu, prejmejo malo ali nič sončne svetlobe. Primerne so na primer za pisarne in delovne prostore, saj se poleti ne segrejejo pretirano in zagotavljajo prijetno svetlobo ves dan.

Vzhod: Če je zimski vrt obrnjen proti vzhodu, lahko izkoristite sonce v jutranjih urah. Sonce vam že zgodaj posije v hišo in vas vabi na zajtrk. Pridobljeno toploto lahko uporabljamo ves dan. Za hladne večere naj bo na voljo dodaten vir toplote.

Jug: Z zimskim vrtom, obrnjenim proti jugu, lahko uživate na soncu skoraj ves dan. Da bi se izognili pretiranemu segrevanju zimskega vrta, je zelo priporočljiva zunanja zaščita pred soncem in ustrezno prezračevanje.

Zahod: zimski vrtovi, obrnjeni proti zahodu, so večinoma obsijani s popoldanskim in večernim soncem. Uživajte v zadnjih sončnih žarkih in čudovitih sončnih zahodih. Odvisno od letnega časa je tu morda smiseln tudi dodaten vir toplote.

Velikost zimskega vrta je odvisna od vaših želja in potreb. Kako velik je lahko vaš zimski vrt, je ne nazadnje odvisno od gradbenih predpisov in individualnih statičnih meritev.

Z obsežno izbiro barv in dizajnov ni omejitev za vašo in našo ustvarjalnost. Če še vedno iščete ideje o tem, katere barve ali slog ustrezajo vaši hiši, se pustite navdihniti našim strokovnjakom.

Za dobro načrtovan zimski vrt so potrebni dobro premišljeni sistemi, ki so med seboj optimalno usklajeni. Ponujamo vam  opremo, s katero bo vaš zimski vrt postal vaš najljubši kraj. Opremite svoj zimski vrt z drsnimi vrati , okni ali primerno zaščito pred soncem (žaluzije, markize,..)

Za gradnjo zimskega vrta potrebujete gradbeno dovoljenje.  Pogosto obstajajo omejitve, ki pomembno vplivajo na gradbeni projekt. Zato morate vsekakor zgodaj ugotoviti, katere zahteve veljajo. Zato je priporočljivo natančno preveriti veljavne predpise in zakone.